29. 4. 2024   |   svátek má Robert
 

Thajské rizoto

Název Množství a jednotka
kuřecí prsa 500 g
kulatozrnná rýže 500 g
velká mrkev 1 ks
houby 200 g
hrášek ve slaném nálevu sterilovaný 200 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: thajská
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Nejprve uvaříme rýži - velmi dobrá do rizota je rýže Arborio, ale může být i obyčejná kulatozrnná. Rýži uvaříme v osolené vodě. Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájíme na malé kostičky, dáme do misky, posypeme lžící škrobu a rukama promneme, aby se maso obalilo. Nesolíme! Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, které překrájíme, aby nám vznikly nudličky o délce cca 2 cm. Citronovou trávu přelijeme v malé mističce vroucí vodou (jen tak, aby byla ponořená, vody stačí jen trocha) a necháme nabobtnat. V hlubší pánvi (nejlépe wok) rozehřejeme olej, vhodíme maso, orestujeme, necháme zatáhnout, přidáme nakrájenou mrkev a společně orestujeme, až je maso opečené ze všech stran. Přidáme lžíci červené kari pasty, promícháme a zarestujeme asi 2 minuty. Přidáme hříbky - můžeme použít čerstvé, zavařené nebo zmražené, promícháme, přidáme 2 lžíce ústřicové omáčky, sušený zázvor, lžíci sojové omáčky, scezenou citronovou trávu, opepříme, podle chuti mírně osolíme a přidáme scezený hrášek. Vše společně podusíme asi pět minut, aby se propojily chutě, nakonec přidáme předem uvařenou rýži a promícháme. Pokud je rizoto moc husté, podlijeme podle potřeby 1-2 naběračkami vývaru.

Tip:
Místo hříbků můžeme dát čerstvé žampióny, pokud použijeme čerstvé hříbky nebo žampióny, necháme je po přidání k masu mírně podusit, až pustí šťávu.
Rizoto můžeme udělat i z ryby - filé z tresky, pangasia apod, příprava bude o něco kratší, postup je stejný.


 


RECEPTY

Tvarohová pomazánka se sardelovou pastou

Postup: Tvaroh utřeme s máslem a sardelovou pastou, přidáme nastrouhanou cibuli,... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře na houbách

Postup: Hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké proužky. V kastrůlku na lžíci oleje necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Tatrankové kuličky

Postup: Tatranky rozlámeme na menší kousky, nasypeme do nožového mixéru a rozdrtíme.... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí plátky po znojemsku

Postup: Plátky hovězího masa (kýta, roštěnec) naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z... zobrazit recept

RECEPTY

Gnocchi s lososem a špenátem

Postup: Noky uvaříme v osolené vodě a scedíme. Listový špenát opereme, natrháme a na... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

Stará kuželna

Restaurace Stará kuželna nabízí domácí kuchyni, exclusivní vinnou nabídku,...